Yhdistyksen säännöt

Päivitetty viimeksi 15. lokakuuta 2023

1. Yhdistyksen nimi

Yhdistyksen nimi on Aerial Unlimited ry ja sen kotipaikka on Turku.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää alueellisia ilma-akrobatiaharrastusmahdollisuuksia, madaltaa kynnystä lajien parissa toimimiseen sekä pyrkiä aktiivisesti kasvattamaan yhteiskunnallista tietoisuutta ilma-akrobatialajien monipuolisuudesta, lajien taiteellisesta estetiikasta, kulttuurikäsityksestä ja fyysisestä vaativuudesta sekä edesauttaa lajien tunnettuutta ja arvostusta laaja-alaisesti niin esittävän taiteen tapahtumien kuin urheilutoiminnan kautta. Yhdistyksen tarkoituksen toteutumisen kulmakivenä on jäsenten toiminta, joka ilmenee muun muassa yhdistyksen etujen, arvojen ja tavoitteiden edistämisenä ja kunnioittamisena niin yhdistyksessä kuin sen ulkopuolella toimiessaan.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi, hankittuaan tarvittaessa asianomaisen luvan:

3. Jäsenet

Yhdistyksellä voi olla varsinaisia, kumppani- ja tukijäseniä. Jäseninä voivat olla suomalainen oikeuskelpoinen osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys tai muu yhteisö sekä yksityinen Suomen kansalainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt ja sitoutuu noudattamaan ja kunnioittamaan niitä kaikessa toiminnassaan. Vain yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä on äänioikeus yhdistyksen kokouksissa.

Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus. Yhdistys voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista. Jäsenillä on oltava yhteystietona toimiva sähköpostiosoite. Jäsen on velvollinen ilmoittamaan täydellisen nimensä ja kotipaikkansa sekä niiden ja sähköpostiosoitteen muutoksista yhdistykselle. Jäsen on velvollinen toimimaan yhdistyksen edun ja arvojen mukaisesti ja edistämään toiminnallaan yhdistyksen vision toteutumista sekä huolehtimaan, että jäsen omalla toiminnallaan ja julkisella esiintymisellään edesauttaa yhdistyksen maineen säilymistä moitteettomana.

4. Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Jäsenmaksun ja liittymismaksun suuruus kunakin vuonna voi olla erilainen eri jäsenlajeille, jäseninä oleville erityyppisille oikeushenkilöille ja suuruus voi myös riippua jäsenorganisaation koosta. Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Jäseniltä voidaan periä muita perusteltuja maksuja esim. tilankäyttöön liittyviä maksuja.

5. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut yhdistystä, yhdistyksen omaisuutta ja/tai sen jäseniä sanoin tai teoin tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2–7 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-3 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on kaksi peräkkäistä vuotta vuosikokouksen valinnasta lähtien. Hallituksen tehtävänä on toimia yhdistyksen tarkoituksen ja päämäärien toteuttamiseksi. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta vuosikokousten ajankohdan määrätessä aloitus- ja päättymisajan.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen kokouksesta laaditaan pöytäkirja, jonka allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri. Pöytäkirjan tarkastaa tehtävään valittu, kokouksessa läsnä ollut hallituksen jäsen.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja tai hallituksen oikeuttama henkilö, kaksi yhdessä.

8. Tilikausi ja toiminnantarkastus / tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille/tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien/tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen varsinaisia kokouksia on vuosikokous. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä sekä kunniajäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestys on avoin, jollei joku kokouksessa läsnä olevista jäsenistä vaadi sen toimittamista umpilipuin. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Ylimääräisiä kokouksia pidetään, jos hallitus katsoo tämän tarpeelliseksi taikka, kun vähintään puolet yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltäviksi otettavat asiat. Muut tiedonannot voidaan lähettää myös sähköpostitse tai muun sähköisen viestintävälineen avulla.

11. Vuosikokous

Yhdistyksen kokouksen avaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, taikka näiden ollessa estyneenä, kokouksessa läsnä oleva jäseniältään vanhin hallituksen jäsen.

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on siitä ilmoitettava kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.